Efekt jojo to skutek nieodpowiedniego podejścia do odchudzania. Najczęściej jest ono związane z chęcią szybkiej redukcji wagi, np. przed wakacjami. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że zbyt szybka i restrykcyjna dieta może spowolnić przemianę materii oraz wywołać skutki zdrowotne.

Podobnie jest ze zbyt intensywnymi ćwiczeniami na spalanie tłuszczu, które są dobrane nieodpowiednio do kondycji organizmu. Co zrobić, aby uniknąć efektu jojo?

Czym jest efekt jojo?

Efekt jojo to polega na powrocie do wagi sprzed kuracji odchudzającej. U niektórych osób waga może być nawet wyższa, w wyniku znacznego spowolnienia metabolizmu. Dochodzi do tego najczęściej w ciągu kilku tygodni po zakończeniu redukcji masy ciała. Wiele osób w takim stanie ponownie szuka diety cud, która obiecuje szybką utratę wagi, przez co wpada w błędne koło. Takie zmiany wywołują zmiany w organizmie, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Poza tym, wahania wagi powodują stany depresyjne, a nawet depresję. Dlatego decydując się na kurację odchudzającą, warto stosować kilka praktycznych zasad, aby uzyskać trwały efekt.

Efekt jojo – skąd się bierze?

Efekt jojo wiąże się ze zbyt drastycznymi zmianami w sposobie odżywiania – głównie z nagłym ograniczeniem liczby spożywanych kalorii i głodzeniem organizmu. To powoduje, że organizm zaczyna spowalniać metabolizm z obawy przed zagłodzeniem. Na początku takie postępowanie przynosi efekty w postaci mniejszej masy ciała. Jednak po pewnym czasie waga zatrzymuje się, a stan psychiczny ulega pogorszeniu. Niektóre osoby z kolei są tak zadowolone z efektów, że zaczynają szybko powracać do starych nawyków żywieniowych. Spowolniony metabolizm w połączeniu z powrotem do niezdrowego sposoby odżywiania, powoduje znaczny wzrost wagi. Przyczyną efektu jojo są: głodówki, monodiety i diety o zbyt niskiej wartości energetycznej w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Kolejną przyczyną jest również brak lub zaprzestanie aktywności fizycznej po zakończeniu kuracji odchudzającej.
Jak uniknąć efektu jojo?

Wiele osób zastanawia się, jak uniknąć efektu jojo i uzyskać trwały rezultat w odchudzaniu? Przede wszystkim należy podchodzić do odchudzania rozsądnie. Trzeba unikać drastycznych i głodowych diet. Natomiast kalorie należy ograniczać stopniowo, aby organizm nie spowolnił metabolizmu. W tym celu można spożywać mniejsze porcje posiłków – odchudzanie bez liczenia kalorii.

Ważne jest spożywanie produktów będących źródłem pełnowartościowych węglowodanów, np. ryżu brązowego i makaronów pełnoziarnistych, kasz oraz pieczywa pełnoziarnistego. Produkty te zawierają w składzie błonnik, który reguluje poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zapobiega odkładaniu węglowodanów prostych w postaci tkanki tłuszczowej. Błonnik usprawnia pracę jelit oraz zapobiega napadom niekontrolowanego głodu.

Ważnym składnikiem diety jest białko, które zawarte jest m.in. w: chudym serze, mięsie, jajach kurzych oraz warzywach strączkowych. W menu nie może zabraknąć także warzyw i owoców, które dostarczają wielu cennych związków. Zawarte w nich antyutleniacze, zwalczają wolne rodniki, czyli cząsteczki zaburzające pracę przemiany materii i wywołujące wiele chorób, m.in. układu krążenia. Dieta bez efektu jojo nie może opierać się na głodzeniu organizmu.

Ważna jest systematyczna aktywność fizyczna, np. Nordic Walking lub aerobik. Trening należy wykonywać co najmniej 3 razy w tygodniu i nie wolno rezygnować nawet po osiągnięciu upragnionej wagi.
Jak szybko schudnąć bez efektu jojo? W praktyce jest to mało prawdopodobne, dlatego lepiej postawić na wolniejszą, ale stabilną utratę wagi. Stopniowa redukcja wagi pozwoli uzyskać trwały rezultat oraz korzystnie wpłynie na zdrowie.